Jag vill bli en läppglans-tjej!

Hej vänner, klockan är 01.42 och jag har insett att jag vill bli en läppglans-tjej, just like old times.

Nu i livet finns det en himla stress, sorg, glädje, upprymdhet och förväntan över studenten. En dag känner man jaaaaa jag vill ta studenten i dag, nästa dag neeeeeej jag vill aldrig ta studenten, jag vill gå i bästa skolan och träffa vännerna, lärarna och äta i matsalen för resten av livet.

I dag landade min tidning som jag nu för tiden aldrig läser, i brevlådan. Tidningen hade en ny 27-årig chefsredaktör som beskrev att hon hade hittat en lista hon hade skrivit som ung på saker som hon ville uppnå i livet. Där stod det ”jag vill bli chefsredaktör innan jag fyller 30”. Hon tänkte att det var en dröm som hon förmodligen aldrig skulle uppnå. MEN hon nådde den, tre år i förtid till och med. Vad vill jag då säga med detta? ”Den här tjejen nådde sin dröm genom att efter studenten växte hon upp och kämpade järnet”! Nej tvärtom. Hon beskrev i en artikel i tidningen att hon fortfarande är ett barn, att hon bor tillsammans med sin kompis i en lägenhet och har alltid lika mycket på sitt konto som vi studenter har. Hon köper hellre en resa än att lägga pengar på sin bostad. Hon vill inte växa upp, än. Inte jag heller.

Att ta studenten behöver inte betyda att vi ska vakna upp som vuxna dagen efter. Det behöver inte heller betyda att du måste göra något fantastiskt likt en jorden runt resa som ”utvecklar dig” dagen efter.

Jag tycker att vi skapar en pakt och bestämmer oss för att vi nu ska sluta stressa (och ja,  jag Nellie sa det).

Min tidning fick mig att tänka. Förr i tiden lusläste jag hela tidningen. Av det blev jag inspirerad och skrev långa debatt/ åsiktsinlägg på min och Wilmas förra blogg, vilka förmodligen ingen läste. Förr i tiden läste jag ut en bok på två dagar. Förr i tiden köpte jag kläder, ofta. Förr i tiden sprang jag, varje dag, hela sommaren. Förr i tiden cyklade jag och mina vänner och badade. Förr i tiden sov vi över. Förr i tiden fikade Emma, Elin och jag på trägården. Förr i tiden hade jag läppglans.

Jag vill inte vara 15 igen, men jag vill göra de där sakerna. Jag vill inte vara för stressad (eller för vuxen för att sova över eller ha läppglans). Jag vill istället inspireras och göra det som känns kul men inte pressande. Jag vill uppnå mina drömmar. Jag vill utbilda mig. Jag vill resa. Jag vill flyta nån gång. Jag vill uppnå mina drömmar. Jag vill leva livet. Men jag vill inte känna press över att göra någon av föregående önskningar.

Jag tror på att vi ska göra de saker vi vill i den ordning vi vill. Ingen behöver följa: jobba–> resa –> flytta –> plugga –> examen –> jobba –> man –> hus –> barn modellen (om du inte vill). Det går att mix and match, det går att vila och ta en paus om man inte ens vet i vilken ände man ska börja. Det går att nå sina drömmar/ finna sina drömmar ändå.

Så skriv en lista som tidningens nya chefredaktör gjorde. Skriv att du vill resa jorden runt/ bli läkare/ konstnär. Lägg listan på vinden/källaren/ i förrådet. Skratta och säg att det förmodligen inte kommer hända. Låt listan ligga där. Ta studenten. Vakna upp dagen efter och ta på dig läppglans, ring dina vänner, se till att ni träffas, åker och badar och sover över. Känn efter vad du vill göra och gör inte det du känner press över att du måste göra. Lev livet i den ordning du vill. När du en dag åker hem till dina föräldrar och råkar hitta den där listan så kan du antingen A) inse att du är där i dag. B) skratta och inse att det var ju inte alls det du skulle göra i livet och att du nu har åstadkommit något annat. C) bli påmind om vad det är du vill nå, kanske är det tid i livet för att nå dessa drömmar nu?

Jag vet att jag och inte ni heller kommer sluta stressa helt, men vi kan försöka hitta någon acceptans. Under tiden kan vi ta på oss läppglans och inspireras av den bekymmerslösa tiden som en gång var. Vi kan försöka att njuta av nuet.

Du kommer nå dina drömmar/ finna vad det är du drömmer om, nån gång, nån stans, på DITT sätt.

Kärlek,

Läppglans-tjejen Nellie

  1 comment for “Jag vill bli en läppglans-tjej!

  1. 21 februari, 2016 at 17:39

    Gud vad bra!!! Fällde en tår faktiskt <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *