Ett nytt år

Hej vänner!

Jag har tusen gånger försökt skriva en lista till er med nyårsmål, dels de jag ser som mina egna och dels förslag på hur vi alla skulle kunna resonera kring ett nytt år. När inte det har gått har jag försökt skriva om det nya året. Men jag blir bara arg, ledsen och lite smått förtvivlad när jag ska skriva listan. För om jag hade skrivit denna lista i början av året eller inför detta år hade den sett annorlunda ut. Det är givetvis helt normalt. En människa förändras under ett år. Men det är det att jag inte är riktigt samma person. Och det, det är något som jag måste sluta tjura över. Om jag hade varit samma person som i början av detta år hade jag inte varit en levande person för en person som lever orkar sitta här och skriva ett inlägg, en levande person har huvudet fullt med tankar och resonemang om vad som är viktigt och det har jag turen av att ha. Det är dags för mig att vara lite realistisk, även om det är tråkigt. Jag kan inte hylla hon som var jag, som gjorde precis allt, eftersom om hon fått fortsätta hade jag varit sjukskriven nu. Men se man på jag studerar, tränar, läser, umgås och framför allt orkar jag tänka och tycka. Orkar man tänka och tycka är det ett tecken på att du inte är ångestladdad eller deprimerad eftersom du då hade lidit av en känsla av meningslöshet i de flesta situationer. När jag hade ångest kvittade det till exempel för mig om jag tog studenten bara ångesten försvann. Nu är jag tacksam och stolt över att jag gick i mål, jag ser en mening med det. Att jag inte på länge kommer orka resa jorden runt eller lägga all min energi på att köra vasaloppet nästa år är ingen jäkla uppoffring! Det måste jag inse. Jag klarar av så mycket men var väldigt nära på att inte kunna klara av någonting på många många år. Jag är högst irriterad på mitt ältande av mitt tidiga ”inspirerade och engagerade jag”. Nu är det dags att vakna och reflektera över vad som på riktigt är viktigt och vad jag faktiskt har åstadkommit. För jag kan inte sitta och skriva att det viktigaste jag har åstadkommit under året är jag tog studenten med goda resultat och allt vad det innebär, jag utförde uppgifter på jobbet som verkligen har uppskattas och har gett mig trovärdighet eller att jag har varit så himla kreativ. Nej det mest betydelsefulla är att jag slog till mitt tidigare jag med en träklubba i huvudet så att hon totalt föll av talarstolen, trillade ner, landade på rumpan och tittade irriterat upp på hon som står där nu, hon som har tagit över. Hon som har tagit över arbetar mindre och mer effektivt. Hon som står där nu strävar visserligen väldigt mycket efter att lära sig, når höga resultat oftast men ställer inga krav på att resultaten ska vara höga. Hon som står där nu har tagit en paus från många aktiviteter. Tidigare jag fortsätter att blänga surt, men börjar sakta men säkert inse att det finns nya order att förhålla sig efter.

Det är fantastiskt att få leva och särskilt att vilja leva vänner, jag kan skriva under på det. Jag vill fortsätta skriva under på det. Därför blir listan på mina mål följande:

– Ta det lugnt. En sak i taget. Planera rimligt! 

– Gör ditt bästa. Det är okej att bli super engagerad i alla kurserna eftersom de är super intressanta. Men du får inte plugga från morgon till kväll. Det är åtta timmar max sen är det nog. Sen är VG inte ett krav, det är en betydelselös bonus.

– Arbeta efter förmåga, inte mer.

– Träna nu när du får! Men utan mål! Du kommer inte springa tjejmilen 2017, sätta upp mål för hur snabbt du ska springa eller hur mycket du ska gå upp i vikt. Du tränar endast för att det är super kul i år. Målsättningar får vänta i alla fall ett år.

– Ät regelbundet. Det betyder inte att du ska dra ner på chokladen, men den får inte ensam stå som din diet en hel dag. Det klarar ingen som genomlidit de känslor som du har.

– Gör roliga saker. Va med vännerna, läs böcker, spela piano osv. Men i lagom mån.

– Fortsätt att dröm om allt det där roliga. Du orkar inte allt du vill nu, du gör inte det. Men det betyder inte att du aldrig kommer göra det. Bestäm dig för ett ställe du någon gång ska eller något som du någon gång ska göra och tro på att det kommer ske, för det vet du, egentligen, att det kommer.

Ni vänner ni ska inte sätta dessa mål. Ni ska sätta mål som stimulerar er äventyrslust, som inspirerar och som skrämmer er! Det ska jag också om några år. Men nästkommande år blir för mig ett lugnt år och det ska jag lära mig själv att vara tacksam över.

Med kärlek,

Nellie som fortfarande är full av liv, vilja, tankar och idéer men som numera tar ett steg tillbaka

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *